1. Start
  2. /
  3. Projects
  4. /
  5. Muzej Grada Zenica

POVEZANI PROJEKTI

Muzička akademija i Akademija scenskih umjetnosti

Muzička akademija i Akademija scenskih umjetnosti

Kompleks objekata sastoji se iz dva dijela međusobno povezana natkrivenom pješačkom ulicom koja se proteže u pravcu sjever – jug. Na zapadnoj strani je objekat Akademije scenskih umjetnosti i na istočnoj Muzička akademija sa velikom Koncertnom dvoranom koja je dilatirana.

Akademija scenskih umjetnosti

Akademija scenskih umjetnosti

Akademija scenskih umjetnosti – Idejni projekat – podloga za razradu izvedbenog projekta, rađen je na osnovu prvonagrađenog idejnog rješenja na javnom, anonimnom arhitektonskom natječaju.

Obrazovno / kulturni

Muzej Grada Zenica

LOKACIJA

Zenica, Bosna i Hercegovina

POVRŠINA

1.432 m²

KLIJENT

Grad Zenica

USLUGA

Idejni, izvedbeni projekat, projekat enterijera

Jednom stranom Muzej je okrenut prema staroj gradskoj jezgri a drugom prema rijeci Bosni. Izgrađen je na lokaciji zgrade iz Osmanlijskog perioda. Novi objekat je projektovan na način da svojim gabaritom i oblikom zadrži sjećanje na staru zgradu. Objekat muzeja čine “čvrsti, zidani” objekat – zgrada muzeja i transparentna staklena bašta postavljena prema rijeci Bosni. Prilikom izrade projektne okumentacije posebno se vodilo računa o prodoru svjetlosti u objekat. Projektant je sve izložbene etaže povezao svjetlarnikom (prizemlje, sprat i mansarda), i tako omogućio u istoj tlocrtnoj “vertikali” ulazak dnevnog osvjetljenja u sve tri etaže. Na krovu mansarde je projektovan stakleni krov, pod je projektovan kao transparentni stakleni pod, na podu sprata je otvoreno “zrcalo”.

PODIJELI: